Sähköautojen akkuja valmistaja startup Britishvolt on allekirjoittanut sopimuksen etelä-korealaisen akkumateriaalien tuottajan POSCO Chemicalin kanssa. Sopimuksen tavoitteena on varmistaa akkujen anodi- ja katodimateriaalien saatavuus, uutisoi Reuters.

Britishvoltin mukaan POSCOn omistukset kaivoksissa ja jalostuslaitoksissa varmistavat ”end-to-end, stable, supply chain supply”, kertoo Reuters.

Aiemmin tänä vuonna POSCO ja amerikkalainen autonvalmistaja General Motors julkistivat 400 miljoonan dollarin yhteisen tehdashankkeen, jonka tavoitteena on tuottaa katodimateriaaleja miljoonaan sähköautoon Pohjois-Amerikan markkinoilla vuoteen 2025 mennessä.

Raaka-aineet jo isompi haaste kuin akut

Johtavat autonvalmistajat ovat pyrkineet kilvan varmistamaan akkukennojen saatavuuden, mutta joutuneet toteamaan, että akkujen raaka-aineiden saatavuuden varmistaminen voi olla suurempi ongelma kuin kennojen saaminen.

Mikäli litiumin, nikkelin, mangaanin tai koboltin saatavuutta ei onnistuta varmistamaan, voi se hidastaa liikenteen sähköistymistä, nostaa sähköautojen hintaa ja syödä autonvalmistajien marginaaleja, arvioi Reuters.

Autonvalmistaja Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares ennusti kesäkuussa 2022, että akkupula iskee sähköautoteollisuuteen vuosina 2024 – 2025, kun autonvalmistajat yrittävät kasvattaa sähköautojen tuotantoaan samaan aikaan, kun akkutehtaita rakennetaan.

Yhteistyötä Aston Martinin ja Lotuksen kanssa

Britishvolt tekee yhteistyötä brittiläisten urheiluautovalmistajien Aston Martinin ja Lotuksen kanssa kehittääkseen tehokkaita sähköautojen akkuja.

Startup-yhtiö Britishvolt on saanut Ison-Britannian valtiolta rahoitusta akkutehtaan rakentamiseksi Pohjois-Englantiin. Valtion tuen myötä yhtiö on saanut varmistettua myös 2,1 miljardia dollaria yksityistä rahoitusta, kertoo Reuters uutisessaan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

 

(Julkaistu 6.7.2022)

Lähteet:

  • Britishvolt signs deal with POSCO Chemical for battery materials. Reuters, 30 June 2022.
  • Government backs Britishvolt plans for Blyth gigafactory to build electric vehicle batteries. UK Government, 21 Jan 2022.
  • Morrow Batteries and POSCO Chemical sign Agreement for Supply of Battery Materials. Batteries News, 25 October 2021.

Lisää aiheesta:

Tuhansia autoteollisuuden työpaikkoja vaarassa Isossa-Britanniassa, koska hallitus on jäämässä jälkeen tavoitteistaan rakentaa maahan akkuteollisuutta

 

Iso-Britannia valmistelee kriittisten mineraalien strategiaa

 

Ison-Britannian kemiansektori näkee huiman potentiaalin akkuteollisuudessa

 

Ostajaa ei ole löytynyt: brittiläinen Johnson Mattheyn suunnittelee akkumateriaalien yksikkönsä sulkemista

 

Stena Recycling, SungEel Hitech, TES-Amm, Solvay & Veolia: Investoinnit  litiumakkujen kierrätykseen kovassa vauhdissa Euroopassa