Kaivosyhtiö Blackstone Minerals Limited on valinnut Circulorin kumppanikseen kehittämään akkujen nikkelin ja katodien prekursorimateriaalin (Cathode Precursor, PCAM) jäljitettävyysratkaisun. Suomen Malmijalostus kertoi huhtikuussa 2021 yhteistyöstä Circulorin kanssa mineraaliraaka-aineiden jäljittämiseksi sähköautojen ajovoima-akkujen arvoketjussa.

Blackstonen tavoitteena on toteuttaa jäljitettävyysratkaisu Vietnamissa sijaitsevan Ta Khoa Assets –yhtiön tuotannon hiilijalanjäljen ja muiden ESG-tavoitteiden seurantaan.

Nikkelin vastuullisuus kiinnostaa

Sähköautoihin valmistettavien litiumioniakkujen raaka-aineena käytettävän nikkelin ja myös muiden kriittisten raaka-aineiden tuotannon ympäristövaikutukset herättävät koko ajan enemmän mielenkiintoa globaalisti. Asiakkaat haluavat jatkossa tietää, mistä heidän ostamassa tuotteessaan käytetyt raaka-aineet ovat peräisin. Tämä koskee myös akkuja ja sähköautoja. Akkumineraalien ja -kemikaalien jäljitettävyys on myös yksi Euroopan komission akkuasetusehdotuksen ja sen sisältämän akkupassin keskeisiä tavoitteita.

Blackstonen Circulorin kanssa julkistama yhteistyö antaa yhtiölle mahdollisuuden osoittaa Ta Khoa Refineryn (TKR) tuottaman lopputuotteen ympäristövaatimusten mukaisuus, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Kuva 1. Blackstone Mineralsin Ta Khoa -hanke Vietnamissa. (Kuva: Blackstone Minerals)

Toimitusketjun läpinäkyvyys ja jäljitettävyys maksimoi kannattavuuden

Yhteistyön keskeisiä kehittämiskohteita ovat:

  • Dynaamiset ESG-mittarit, kuten hiilijalanjälki, biodiversiteettivaikutukset, vedenkulutus ja käytettävät energiamuodot, digitoidaan Ta Khoan näytteistä ja tämä tieto välitetään arvoketjussa eteenpäin markkinoille
  • Circulor ja Blackstone työskentelevät yhdessä voidakseen tuottaa luotettavan alkuperäketjun (chain of custody) käyttämällä Traceability-as-a-Service (TaaS) –teknologiaa, jonka Circulor tarjoaa. Ratkaisu tarjoaa Blackstonelle mahdollisuuden antaa kaikille tuotteilleen ja tuotantolaitoksilleen ”ESG-passin”
  • Blackstone uskoo, että Ta Khoa Refineryn (TKR) -tuotantolaitoksen vertikaalisesti integroidun toimitusketjun läpinäkyvyys ja jäljitettävyys tuo yhtiölle parhaan mahdollisen taloudellisen kannattavuuden.

”Blackstone haluaa olla johtava toimija ESG-innovaatioissa. Yhteistyö Circulorin kanssa edustaa terävintä kärkeä toimialan siirtyessä kohti parempaa läpinäkyvyyttä ja raaka-aineiden toimitusketjujen jäljitettävyyttä”, toteaa Blackstonen toimitusjohtaja  Scott Williamson yhtiön tiedotteessa.

”Loppuasiakkaat tulevat ennen pitää vaatimaan ja ostopäätöstä tehdessään valitsemaan eettisesti ja vastuullisesti tuotetun nikkelin, jota uskomme Ta Khoa –hankkeen tuottavan.”

Trafigura mainittu

Suomalaisittain mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Blackstone nostaa tiedotteessaan esille myös Trafiguran ja tämän yhteistyön Circulorin kanssa.

”Ta Khoan kaivoshankkeen ohella olemme tyytyväisiä, että kumppanuutemme Circulorin kanssa on linjassa myös Trafiguran näkemysten kanssa, joka on yksi maailman suurimmista raaka-aineiden välittäjistä, ja myös myös potentiaalinen raaka-aineen toimittaja Ta Khoa Refineryn tuotantolaitokselle ”, kertoo Williamson.

Trafigura omistaa 30 prosenttia suomalaisesta Terrafame-yhtiöstä. Esimerkiksi aloite Sotkamon akkukemikaalitehtaan rakentamiseen tuli Trafiguran suunnalta, kertoi Terrafamen pääomistajan, Suomen Malmijalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen YLE:n haastattelussa syyskuussa 2020.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 24.10.2021)

Lähteet:

  • Blackstone to Implement Product Traceability from Mining to EV End User. Blackstone Minerals Limited, Press release 21 Oct 2021.
  • Suomen Malmijalostus ja Circulor yhteistyöhön mineraalien jäljitettävyyden kehittämiseksi. Suomen Malmijalostus Oy 12.4.2021.
  • Circulor and Finnish Minerals Group to collaborate on advancing mineral traceability. Circulor, 12 April 2021.
  • Terrafamen pääomistaja: Paljastuneet epäilyt eivät vaikuta yhtiöön – vakuuttaa, että Trafiguran taustat tarkistettiin huolella. YLE 21.9.2021.

Lisää aiheesta:

 

Suomen Malmijalostus ja Circulor kehittävät yhdessä mineraalien jäljitettävyyttä

 

Kongon uusi koboltin artesaanituotannon EGC-standardi suojaa pientuottajia ja ympäristöä

 

Trafigura rahoittaa koboltin artesaanituotannon hanketta Kongossa