Presidentti Biden myöntää, että Inflation Reduction Act –ilmastolaissa voi olla kohtia, jotka ovat vahingollisia Yhdysvaltojen eurooppalaisille kumppanimaille. Hän ei halua silti pyydellä anteeksi hallintonsa tukea amerikkalaiselle teollisuudelle, kirjoittaa Los Angeles Times. Lähiviikot näyttävät, jäikö Macronin ja Bidenin tapaamisesta käteen mitään konreettista IRA-lakipaketin osalta.

”The United States makes no apology and I make no apology since I wrote the [Inflation Reduction Act] legislation we are talking about.” President Biden, Dec 2022.

Näin totesi presidentti Biden Valkoisen talon lehdistökonferenssissa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vierailun yhteydessä.

Bidenin mukaan pakettiin voidaan tehdä pikku säätöjä, jotka tekisivät paketin hyväksymisen helpommassa Euroopassa.

369 miljardia dollaria puhtaan energian tukiin

Bidenin syksyllä hyväksymä Inflation Reduction Act –laki ei ole mikään pikkujuttu. Kyseessä on lähes 400 miljardin dollarin tukipaketti puhtaan energian ratkaisuille.

IRA kannustaa amerikkalaisia ostamaan Pohjois-Amerikassa tehtyjä sähköautoja. Tämä pykälä on saanut monet Euroopan johtajat älähtämään, että IRA vahingoittaa niiden talouksia, jotka ovat jo valmiiksi kovilla Ukrainan sodan takia.

IRA tarjoaa jopa 7.500 dollarin veroedun sähköautoille, jotka on valmistettu Yhdysvalloissa tai niiden keskeiset komponentit on hankittu kotimaasta, kertoo Los Angeles Times artikkelissaan. Vastaavasti käytetyn sähköautojen ostaja voi saada enimmillään 4.000 dollarin veroedut, jos auto on valmistettu Yhdysvalloissa.

Valkoinen talo korostaa että kyseessä on ilmastolaki

Valkoisen talon edustajat korostavat, että Inflation Reduction Act on ilmastolaki, jonka tavoitteena on auttaa Yhdysvaltoja saavuttamaan ilmastotavoitteensa. Laki auttaa vihreän energian teollisuutta myös globaalilla tasolla, sanovat amerikkalaiset.

Yhdysvaltojen National Security Councilin puhemies John F. Kirby sanoi ymmärtävänsä Euroopan huolen IRA:n suhteen, mutta totesi lain luovan pohjaa globaaleille investointimahdollisuuksille puhtaaseen energiaan ja hankkeisiin, jotka hyödyttävät kaikkia.

Macron arvosteli Bidenin ”osta amerikkalaista” puuhia

Presidentti Macron teki Washingtonin matkallaan selväksi, että hän ei jaa Valkoisen talon näkemystä paketin luonteesta.

Ranskan päämies kritisoi terävästi Bidenin ”Buy American” –politiikkaa lounastapaamisessa kongressin edustajien kanssa ja puheessaan Ranskan suurlähetystössä 30. marraskuuta. Macronin viesti oli, että Inflation Reduction Act, samoin kuin Yhdysvaltojen kotimaista puolijohdetuotantoa vauhdittava laki, hajottavat länsimaiden yhteistä rintamaa, kertoo Los Angeles Times artikkelissaan.

Vierailun edetessä Macronin kommentit pehmenivät. Macron kertoi 1. joulukuuta pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Biden ja Macron olivat sopineet linjaavansa näkemyksensä puhtaasta energiasta niin, että uusi ilmastolaki ei vahingoita Euroopan maiden talouksia.

Biden hankalassa tilanteessa

Los Angeles Timesin mukaan Biden on rakentanut presidenttikautensa vahvasti sen päälle, että Yhdysvallat palauttaa johtavan asemansa kansainvälisesti.

Mutta kotimaassa Bidenilla riittää haasteita, kuten ennätyskorkea inflaatio sekä pandemiasta ja  Ukrainan sodasta johtuvat toimitusketjujen häiriöt. Näistä paineista johtua Biden on haluton peräytymään ohjelmistaan, joita Macron ja muut Euroopan johtaja pitävät protektionismina.

Ranskalaisten vastustamat Buy American –ohjelmat ovat erittäin suosittua erityisesti tehdastyöläisten, vanhempien amerikkalaisten ja yksinelävien miesten keskuudessa, muistuttaa Los Angeles Timesin haastattelema asiantuntija.

Taustalla riita sukellusvenekaupoista

Erimielisyys Inflation Reduction Act –lakipaketista heijastelee Los Angeles Timesin näkemyksen mukaan Ranskan suuttumusta viime vuoden sukellesuvenekauppojen johdosta.  Bidenin hallinto myi Australialle ydinsukellusveneitä, mikä romutti Ranskan suunnitelmat myydä Australialle perinteisiä dieselkäyttöisiä sukellusveneitä.

Ranskan  mukaan kaupat tehtiin sen selän takana. Iso-Britannia liittyi sukellusvenekaupassa Yhdysvaltojen rinnalle. Macronin hallinto meni jopa niin pitkälle, että Ranska kutsui lyhyeksi aikaa lähettiläänsä kotiin Washingtonista. Tämä oli ennen näkemätön liike kumppanimaiden kesken, muistuttaa Los Angeles Times. Ajan myötä tilanne rauhoittui Bidenin hallinnon myöntäessä hoitaneensa sukellusvenekaupat kömpelösti.

Toim.huom. Lähiviikot näyttävät, jäikö Macronin ja Bidenin IRA-keskustelusta käteen mitään konkreettista. Hieman huolestuttavaa, jos amerikkalaiset pitävät Ranskan reaktiota Inflation Reduction Act -lakiin vain sukellusvenekiistojen jälkilöylynä, sillä IRA vaikuttaa koko eurooppalaiseen akku- ja sähköautoteollisuuteen, jos Yhdysvallat tällä tavalla suosii kotimaista tuotantoaan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 5.12.2022)

Lähteet:

  • Biden welcomes Macron but back ’Buy American’. Los Angeles times, 2 Dec 2022.

Lisää aiheesta:

Inflation Reduction Act on tehokas työkalu, joka voi johtaa kauppasotaan

 

Miljardit vyöryvät USA:n akkuteollisuuteen Inflation Reduction Act –ilmastolain voimalla

 

Transatlanttinen kauppakiista muhimassa

 

Inflation Reduction Act suosii Yhdysvaltain ja sen vapaakauppakumppaneiden akku- ja akkumineraaliteollisuutta

 

Presidentti Bidenin hallinto ottaa käyttöön Defense Production Act –asetuksen edistääkseen akkumetallien kotimaista tuotantoa