Autonosien ja uusien autojen toimitusvaikeuksia koronan ensimmäisen aallon jälkeen pidettiin vain hetkellisenä häiriöinä, mutta sirupula yhdessä laivakuljetusten ongelmat ovat pitkittäneet tuskaa edelleen, pohtii Automotive Logistics artikkelissaan. Logistiikka-alan asiantuntijat uskovat haasteiden jatkuvan myös tänä vuonna: kun satamat saavat konttisuman purettua, on vastassa seuraava pullonkaula eli työntekijäpula maakuljetuksissa ja jakelukeskuksissa.
Häiriöt globaalissa laivaliikenteessä eivät juurikaan näyttäneet merkkejä laantumisesta vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Tämä on pakottanut Pohjois-Amerikan autonvalmistajien toimitusketjut etsimään luovia ratkaisuja viime kuukausina, jotta osia ja materiaaleja on saatu tasaisesti ja ajallaan, kertoo Automotive Logistics.
Vaikka osa näistä haasteista johtuu tehtaiden sulkemisesta vuoden 2020 koronaepidemian takia, tilanne on nyt monta kertaa monimutkaisempi niille, jotka suunnittelevat Pohjois-Amerikan hankintaketjuja. Kaiken kukkuraksi uusi omikron-variantti uhkaa pilata jo varovasti vauhtiin päässeen toipumisen. Yrityksille ei ole juurikaan luvassa helpotusta pitkiin toimitusviiveisiin ja rajusti nouseviin kuljetuskustannuksiin, varoittaa lehti.
Useimmat autonvalmistajat pitivät toimitusketjun häiriöitä aikanaan vain tilapäisinä ongelmina, mutta nyt ne ovat muuttuneet pitkittyneeksi kriisiksi, arvioi lehti.
Markkinoiden toipumisvauhti yllätti
Kiinalaisen rahdin kysynnän toipumisen voimakkuus ja nopeus Yhdysvalloissa vuoden 2020 lopulla on luonut ennen näkemättömän paineen sekä Pohjois-Amerikan että Aasian satamiin, jotka edelleen purkavat rahtisumaa.
Los Angelesin sataman edustaja kertoo, että heiltä lähtee kuukausittain yleensä noin 350 000 konttia takaisin Aasiaan eli noin 90 000 konttia viikossa. Viime vuonna määrä kasvoi 30 prosenttia, kun tuonnin kasvu räjähti käsiin.
Losin satamassa työntekijät ovat paiskineet hommia keskimäärin kuutena päivänä viikolla siitä asti, kun pandemia alkoi. Ja he käsittelevät edelleen ennätysmäärän aluksia joka viikko, kertoo Automotive Logistics.
Konttisatamien käsittelemät volyymit putosivat
Konsulttiyritys Drewry Maritimen tuoreimmat tilastot kertovat, että konttisatamien käsittelemät tavaramäärät putosivat 2,3 prosenttia syyskuussa 2021. Huonoin tulos oli Suur-Kiinan satamilla. Pudotuksesta huolimatta volyymit ovat edelleen 3,2 prosenttia yli vuoden 2019 tason.
Drewryn edustaja Simon Heaney arvioi, että toimitusketjujen ongelmat ”jatkuvat pidempään kuin luultiin”, kertoo Automotive Logistics artikkelissaan.
Laivakuljetusten verkostot ovat edelleen kovan paineen alla rahtiaikataulujen ollessa sekaisin, kun satamista ja terminaaleista on tullut ”laivojen ja laatikoiden parkkipaikkoja”, kertoo Heaney.
Ongelmat eivät jakaudu tasapuolisesti
Vaikka konttikuljetusten ja autoteollisuuden toimitusketjujen häiriöt ovat yhä tiukemmin sidoksissa toisiinsa, vaikutukset eivät ole heijastuneet tasapuolisesti alan kaikkiin toimijoihin. Esimerkiksi Höegh-yhtiön edustaja kertoi lehdelle, että heillä kuljetukset ovat palautuneet lähes normaaleiksi vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla.
Yksi syy tähän on se, että Höegh kuljettaa valmiita autoja Pohjois-Amerikkaan lähinnä kahden USA:n itärannikon sataman kautta, kun taas valtaosa kiinalaisesta konttiliikenteestä tulee länsirannikon satamiin, joissa viivästykset ovat kasvaneet ennätyspitkiksi, uutisoi Automotive Logistics.
Komponenttien tuontia länsirannikon kautta hoitavat yritykset eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Lehden haastattelema Toyota North America –yhtiön osien hankintaketjusta vastaava johtaja Jeff Estes kertoo, että tuotannon ja huollon osien suhteen Toyotalla on nähty toimitusaikojen ja rahtikustannusten huima nousu, kun asiakastoimituksia on pyritty varmistamaan.
Luotto ennusteisiin mennyt
Merkittävä syy nykyisen kaaoksen taustalla on se, että ennusteisiin ei enää luoteta. Järjestelmät, joita käytettiin ennakoimaan pieniä vaihteluita kysynnässä ja tarjonnassa keskipitkällä aikavälillä, eivät olet pystyneet hanskaamaan hurjia hintapiikkejä ja suuria heilahteluja nykyisessä logistiikan kentässä.
Perinteisesti aivan rutiini laivakuljetuksiin liittyy nyt massiivista epävarmuutta. Tässä tilanteessa uusien korona-aaltojen, tehtaiden sulkemisten ja työntekijäpulan uhka eri alueilla yhdistyy kriittisten materiaalien ja osien kysynnän rajuun kasvuun.
Myös Kiinan äärimmäisen tiukat vastatoimet uusille koronatartunnoille on aiheuttanut hiuksia nostattavia reaktioita markkinoilla. Tämän seurauksena todellisen kysynnän ennustaminen on lähes mahdotonta.
Ongelmia myös maantiekuljetuksissa
Yhdysvaltojen länsirannikon satamien ruuhkien ohella ongelmia on ollut myös maahenkilökunnan kanssa monilla sektoreilla.
Koronarajoitusten takia työntekijät eivät ole voineet liikkua vapaasta, mitä on aiheuttanut resurssipulaa monissa paikoissa. Kun väkeä on liian vähän, joutuvat ihmiset tekemään montaa hommaa yhtä aikaa, mikä aiheuttaa tehottomuutta.
Esimerkiksi Los Angelesin satamassa noin kaksi kolmasosaa konteista kuljetaan paikallisiin varastoihin ja ja jakelukeskuksiin. Niissä alkaa kuitenkin kapasiteetti loppua ja työntekijöistä on pulaa, kertoo lehden haastattelema sataman edustaja.
Kuljetusten häiriöt jatkuvat
Johtuen lukuisista eri tekijöistä, jotka aiheuttavat häiriötä autoteollisuuden toimitusketjuille, on lehden mukaan vaikea löytää yhteistä näkemystä siitä, miltä tilanne lähikuukausina tulee näyttämään. Yleinen käsitys kuitenkin on, että häiriöt jatkuvat näköpiirissä olevan tulevaisuuden ajan.
Asiantuntijoiden mukaan autotehtaat tekevät kovasti töistä saadakseen tuotannon palautettua normaalille tasolle. Kiinalaisen uuden vuoden lähestyessä voidaan nähdä joitain uusia haasteita toimitusketjujen osalta.
Kun laivakuljetusten volyymit aikanaan palaavat, odotettavissa on, että ongelmat maakuljetusten kanssa kasvavat, koska kuljettajapula tulee pahenemaan.
Myös sirupula jatkuu
Automotive Logisticsin haastattelema Höegh-yhtiön edustaja arvioi, että pula puolijohteista tulee määräämään lyhyellä aikavälillä, miten tilanne kehittyy.
”We do expect the scarcity of semiconductors to ease into 2022 but it will take time and challenges will continue.” Stian Omli, head of sales Americas and global business development, Höegh.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi
(Julkaistu 24.1.2022)
Lähteet:
- An ongoing crisis for terminal throughput. Automotive Logistics, 18 Jan 2022.
Lisää aiheesta:
Huoltovarmuuskeskuksen selvitys: konttiliikenteen epätasapaino voi jatkua jopa vuoteen 2023