Sähköautojen myynnin ennustetun kovan kasvun myötä kysyntä litiumioniakuille ja niiden valmistuksessa käytettäville materiaaleille tulee kasvamaan voimakkaasti. Autonvalmistajat pyrkivät varmistamaan akkumateriaalien saannin tekemällä pitkiä sopimuksia raaka-aineiden tuottajien kanssa. Tuore uutinen tältä saralta on Teslan sopimus litiumhydroksidista kiinalaisen Yahua Lithiumin kanssa.

Kiinalaisen Sichuan Yahua Industrial Groupin tytäryhtiö Yahua Lithium kertoi joulukuun lopussa tehneensä Teslan kanssa viiden vuoden sopimuksen litiumhydroksidin toimittamisesta. Sopimuksen arvo on arviolta 630 – 880 miljoonaa dollaria ja sen puitteissa Yahua Lithium toimittaa Teslalle  akkulaatuista litiumhydroksidia vuosina 2021 – 2025, uutisoi markkinatutkimuslaitos Roskill. CleanTechnican artikkelin mukaan Daiwan analyytikko on arvioinut, että sopimus tarkoittaa noin yhteensä 63 000 – 88 000 tonnia akkulaatuista litiumhydroksidia eli vuositasolla 12 600 – 17 600 tonnia tuotetta.

Vuonna 2016 perustettu Yahua Lithium tuottaa akkukemikaaleja. Yhtiön 20 ktonnin akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotantolaitos Kiinan Ya’ssa aloitti toimintansa toukokuussa 2020.  Yhdessä ryhmän kahden muun yhtiön (State Lithium ja Blossom Lithium) kanssa Yahua Industrial Groupin kokonaisvuosituotanto on 32 ktonnia litiumhydroksidia ja 6 ktonnia litiumkarbonaattia.

Yhä useampi kiinalainen noussut ykkösluokkaan

Roskillin arvion mukaan Yahua Lithiumin pääseminen mukaan Teslan toimitusketjuun on vahva osoitus siitä, että yhä useampi litiuminjalostaja on päässyt osaamisessaan tasolle, jossa ne pystyvät tuottamaan akkulaatuista akkujen raaka-ainetta, joka kelpaa ykköstason (Tier-1) kennovalmistajille Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Viime aikoihin asti vain viisi kiinalaista litiumin jalostajaa toimittaa tai on aloittamassa akkulaatuisen litiumhydroksidin toimitukset kansainvälisille markkinoille, kertoo Roskill artikkelissaan. Nämä tuottajat ovat Ganfeng Lithium, Tianqi Lithium, Zhiyuan Lithium, General Lithium ja Yahua Lithium.

Viime viikolla kerroimme Roskillin uutisen pohjalta, että kiinalaiset litiumin jalostajat ovat rakentaneen ja ottaneen käyttöön huomattavan määrän litiumhydroksidin tuotantokapasiteettia vuodesta 2019 lähtien.

Autovalmistajat varmistavat litiumhydroksidin saannin

Teslan ja Yahua Litiumin sopimus kertoo myös autonvalmistajien tarpeesta varmistaa suurilla ja pitkillä sopimuksilla litiumhydroksidin riittävä saatavuus, kun kysynnän ennustetaan nousevat nopeasti.

Roskillin mukaan Tesla on etsinyt aktiivisesti lähteitä ruokkimaan yhtiön kasvavaa litiumhydroksidin nälkää. Olemassa olevien toimittajien ohella Tesla on etsinyt myös potentiaalisia uusia toimittajia, kuten Piedmont-yhtiö Pohjois-Carolinassa.

Ottaen huomioon Teslan pyrkimykset ottaa osa akkukennojen tuotannosta yhtiön omiin käsiinsä, litiumhydroksidin pitkien toimitussopimusten varmistaminen varhaisessa vaiheessa on avainasia yhtiön aggressivisen kasvun ja suuren markkinaosuuden puolustamisen kannalta, kiteyttää Roskill tilanteen artikkelissaan.

 

Kuva 1. Kauppalehti kertoi joulukuussa autonvalmistajien pyrkimyksistä pitkiin raaka-ainesopimuksiin. (KL 11.12.2020)

(Julkaistu 13.1.2021)

Lähteet:

  • Lithium: Yahya to sign lithium hydroxide supply agreement with Tesla. Roskill, 8 Jan 2021.
  • Digging Into Yahua Lithium & Its 5 Year Lithium Agreement With Tesla. CleanTechnica, 11 Jan 2021.
  • Lintilä lupailee isoja investointeja akkuklusteriin. ”Ei me turhaan ole tehty hommia”. Kauppalehti, 11.12.2020. (Tilaajille).

 

Lisää aiheesta: