Litiummaiden ”valtaus” on vasta alkamassa, kommentoi akkumateriaalien asiantuntija Simon Moores General Motorsin sopimusta.
Ei mitään uutta auringon alla. Jo autotehtailija Henry Ford perusti 1920-luvulla kumiplantaaseja Amazonille, terästehtaan Michiganiin ja hiilikaivoksia eri puolille Yhdysvaltoja ruokkimaan autovalmistajan valtakuntaa. Nyt, sata vuotta myöhemmin, autoalan konsernit pyrkivät jälleen saamaan raaka-aineiden toimitusketjunsa paremmin hallintaansa autoteollisuuden juostessa kilpaa kohti sähköautojen valmistusta, kirjoitti Financial Times marraskuussa 2022.
General Motors kertoi tammikuun lopussa aikovansa investoida 650 miljoonaa dollaria Lithium Americas –yhtiöön varmistaakseen litiumin saantinsa. Benchmark Mineral Intelligence –yhtiön toimitusjohtaja Simon Moores on varma, että samanlaisia diilejä tulee lisää.
“EV companies, especially the auto majors, have learnt the hard way over the last five years that scaling batteries — giga factories — is much easier and quicker than scaling mining.” Simon Moores, Benchmark Mineral Intelligence, CNBC 31 Jan 2023
Akkutehtaan rakentaa parissa vuodessa, mutta litiumkaivoksen rahoittaminen ja rakentaminen vie yli kymmenen vuotta, muistuttaa Moores CNBC:n artikkelissa.
Akkuteollisuus aloittaa nollasta
Simon Moores korostaa haastattelussa, että akku- ja sähköautoteollisuus joutuvat rakentamaan koko homman käytännössä aivan alusta. Autonvalmistajat alkavat ymmärtää, että ainoa tapa varmistaa litiumin saanti on joko omistaa kokonaan tai ainakin merkittävä siivu kaivoksesta.
“Vain sillä tavalla voi saada etulyöntiaseman ja varmistaa, että pystyt valmistamaan sähköautoja seuraavat 20 vuotta”, tykittää Moores räväkkään tyyliinsä CNBC:lle.
“Sähköautojen valmistajat, varsinkin perinteiset autojätit, ovat oppineet vaikeimman kautta viimeisten viiden vuoden aikana, että akkutehtaan skaalaaminen vaikka gigafactory-luokkaan on paljon helpompaa ja nopeampaa kuin kaivostuotannon kasvattaminen.
650 miljoonaa on vasta alkusoittoa
Vaikka GM:n 650 miljoonan investointi on merkittävä, on se Mooren mielestä vasta lähtölaukaus.
”Tämä teollisuus tarvitsee miljardeja dollareita, muuten sähköautojen tuotantotavoitteisiin ei päästä.”
GM:n investointia Lithium Americas –yhtiöön Moores pitää vain yhtenä pala koko ajan kasvavassa palapelissä.
Moores nostaa keskusteluun myös nikkelin.
”Litium ja nikkeli ovat ne akkumetallit, jotka hirvittävät sähköautovalmistajia”, sanoo Moores. Molempien tuotantoa pitää pystyä lisäämään merkittävästi lähivuosina.
Pelkkä kaivostoiminta ei riitä
Pelkkä litiumin kaivaminen maasta ei riitä, vaan sähköautojen valmistajien on löydettävä myös riittävästi kapasiteettia akkukemikaalien, kuten litiumhydroksidin, -karbonaatin tai nikkelisulfaatin tuottamiseen.
Koko arvoketjun skaalaaminen on haastavampaa ja hitaampaa, muistuttaa Moores.
Litiumkarbonaatin hinta on noussut rajusti: vuonna 2020 hinta oli 5 000 – 8 000 dollarin luokkaa tonnilta, vuonna 2021 käytiin jo 27 000 dollarissa tonnilta, joulukuussa 2022 hinta oli jo yli 68 000 dollaria tonnilta, kertoo Benchmarkin globaalit hintatilastot.
”Litiumrynnäkkö on juuri alkanut, nyt tapellaan valtauksista”, sanoo Moores CNBC:lle.
Moores uskoo, että rynnäkkö jatkuu seuraavien 10 vuoden ajan.
”I don’t think this is a two- or three-year thing. I think this is a decadelong process.” Simon Moores.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 2.2.2023)
Lähteet:
- The ’land grap’ for lithium is just getting started with GM deal, says EV materials expert. CNBC, 31 Jan 2023.
- Carmakers switch to direct deals with miners to power electric vehicles. Financial Times, 15 Nov 2022.
- Is Elon Musk considering Tesla gigamines? Metal Tech News, 24 July 2020.
Lisää aiheesta:
Sähköautot ajavat valmistajat suoriin sopimuksiin kaivosyritysten kanssa
Tesla suunnittelee litiumin jalostuslaitosta Teksasiin tai Louisianaan
Litiumin hintaa kauhisteleva Musk väläyttelee jälleen ajatusta Teslan omista kaivoksista