Konsolidoituminen jatkuu raaka-ainealalla. Australialainen Jervois Mining ostaa Kokkolassa toimivan Freeport Cobaltin 160 miljoonalla eurolla. Kauppa nostaa australialaisyhtiön maailman toiseksi suurimmaksi koboltintuottajaksi Kiinan ulkopuolella.

Jervois Mining rahoittaa kaupan noin 231 miljoonan US-dollarin osakeannilla, josta kaivosyhtiön suurin osakkeenomistaja AustralianSuper on sitoutunut merkitsemään noin 37 miljoonan osuuden. Genevessä majaileva suuri raaka-aineiden välittäjä Mercuria aikoo merkitä enimmillään 30 MUSD osuuden, kertoo Reuters uutisessaan.

Kokkolassa toimiva Freeport Cobalt Oy valmistaa kobolttikemikaaleja ja –hienopulvereita, joita käytetään mm. kovametalleissa, katalyyteissä, ladattavissa akuissa sekä useissa eri kemianteollisuuden sovelluksissa. Yhtiö työllistää noin 200 henkilöä. Freeport Cobalt Oy on kuulunut Freeport-McMoRan Inc. –konserniin, jossa työskentelee maailmanlaajuisesti noin 30 000 henkilöä, kertoo yhtiö sivustollaan.

Freeport Cobaltilla 40 % osuus Kokkolan jalostuskapasiteetista

Freeport Cobalt Oy:n kobolttikemikaalien ja –pulvereiden liiketoiminta jäi sen omistajille Freeport-McMoRanille ja Lundin Miningille sen jälkeen, kun omistajat myivät tietyt jalostus- ja akkumateriaalitoiminnot belgialaiselle Umicorelle vuonna 2019, kertoo Mining Weekly uutisessaan.

Freeport Cobaltin osuus Kokkolan jalostuskapasiteetista on noin 40 prosenttia eli se pystyy jalostamaan reilut kuusi miljoonaa tonnia kobolttia vuodessa. Sopimuksen mukaan Freeport Cobalt on sitoutunut käsittelemään tuon määrän omakustannusperusteisesti vuoteen 2093 saakka, kertoo Mining Weekly. Sopimukseen sisältyy myös fasiliteetit kobolttituotteiden valmistukseen.

Australialainen kaivosyhtiö Jervois kertoo, että Freeport Cobaltin oston tarjoavan yhtiölle vakiintuneet globaalit markkinat, joita se voi hyödyntää toiminnassaan.

Jervois operoi aktiivisesti nikkeli- ja kobolttimarkkinoilla

Tieto Freeport Cobaltin ostamisesta tulee noin viikko sen jälkeen, kun Jervois laski markkinoille 100 MUSD joukkovelkakirjalainan, jonka avulla yhtiö pyrkii vauhdittamaan kobolttihankettaan Idahossa, Yhdysvalloissa. Hankkeen käynnistyminen on siirtynyt vuoden 2022 puoliväliin, uutisoi Reuters.

Yrityskauppa tiivistää Mining.comin mukaan Jervoisin nikkeli- ja kobolttistrategian, jonka pohjana on yhtiön olemassa oleva Idaho Cobalt Operations (ICO) –hanke ja Sao Miguel Paulista (SMP) –nikkeli- ja kobolttijalostamo Sao Paulossa, jonka Jervois on sitoutunut hankkimaan omistukseeensa.

Yhdessä yhtiön aiemman Brasiliassa sijaitsevan Sao Miguel Paulistan nikkeli- ja kobolttijalostamon oston kanssa Jervois on nousemassa maailman toiseksi suurimmaksi jalostetun koboltin tuottajaksi Kiinan ulkopuolella, arvioi Reuters.

 

(Julkaistu 27.7.2021)

Lähteet:

  • Australia’s Jervois Mining to buy Finland-based Freeport Cobalt for $160 million. Reuters, 27 July 2021.
  • Jervois to buy Finland cobalt refining business for $160m. Mining Weekly, 27 July 2021.
  • Jervois to acquire Freeport Cobalt for US$160 million. Press release, Jervois, 27 July 2021.