Australialainen malminetsintä- ja kehitysyhtiö Atlantic Lithium uskoo voivansa aloittaa tuotannon Ghanan ensimmäisellä litiumkaivoksella vuoden 2024 toisella puoliskolla, uutisoi Reuters.

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan yhtiön elinkaaren ajan tuotto voisi olla lähes viisi miljardia dollaria. Australialaisyhtiö löysi Ghanan ensimmäisen kaupallisesti hyödynnettävän litiumvarannon vain noin kilometrin päässä kansallisesta moottoritiestä. Yhtiö listautui syyskuussa 2022.

Toimitusjohtajan mukaan kyseessä on erittäin poikkeuksellinen hanke niin kaupallisesti kuin sosiaalisestikin. Atlantic Lithium uskoo, että Länsi-Afrikan ensimmäisen spodumeenihankkeen myötä Ghanasta voi tulla vihreän siirtymän edelläkävijä.

Perinteinen kullan ja kaakaon tuottaja

Ghana on perinteisesti ollut Afrikan johtava kullan ja kaakaon tuottaja, joka on pitkään etsinyt keinoja monipuolistaa vientiään. Atlantic Lithiumin toimitusjohtaja Lennart Kolff arvioi, että litium voi olla osa ratkaisua.

Syyskuun lopulla julkistettu esitutkimus arvioi kaivoksen tuotoksi 4,84 miljardia dollaria 12,5 vuoden elinkaaren aikana.  Sijoitetun pääoman tuotoksi on arvioitu 224 prosenttia ja takaisinmaksuajaksi alle viisi kuukautta, kertoo Reuters. Arvio tarkentuu ensi vuonna.

Atlantic Lithiumilla on kiire päästä aloittamaan työt saatuaan 100 miljoonan dollarin rahoituksen isolta litiumin tuottajalta Piedmontilta. Yhtiö aikoo jättää hakemuksen kaivoslisenssistä lokakuun aikana. Lisenssin pitäisi olla taskussa näihin aikoihin ensi vuonna ja pian siitä lapion pitäisi iskeytyä maahan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 10.10.2022)

Lähteet:

  • Atlantic Lithium’s Ghana mine poised to beging production by 2024. Reuters, 29 Sep 2022.

Lisää aiheesta:

Tesla suunnittelee litiumin jalostuslaitosta Teksasiin tai Louisianaan

 

Kiinalainen Ganfeng Lithium ostaa argentinalaisen litiumin tuottajan Lithean lähes miljardilla dollarilla

 

Kiinalainen kaivosmiljardööri sijoittaa 300 miljoonaa dollaria litiumhankkeeseen Zimbabwessa

 

Serbia peruuttaa Rio Tinton litiumhankkeen luvat