Koronaepidemiaa ja sirupulaa  on takana pian kaksi vuotta. Nyt ongelmat ovat iskeneet myös Appleen. Nikkei Asia on tehnyt ansiokasta tutkivaa journalismia ja pureutunut syvälle teknologiatuotteiden globaalien toimitusketjujen syövereihin. Jutun keskeinen viesti on, että Apple on ongelmineen vain jäävuoren huippu – kaikilla elektroniikkavalmistajilla on vaikeaa. Uusi vuosi on alkamassa, mutta valitettavasti sirupula näyttää jatkuvan.

Lokakuun alussa lähes koko Kiina hiljenee, kun väki lähtee viettämään Golden Week –juhlapyhiä. Perinteisesti Applen alihankkijoiden tuotantolaitokset ovat pyörineet täydellä teholla myös pyhien ajan:  tämä on se viikko, jolloin Foxconn, Pegatron ja muut tavarantoimittajat siirtyvät ympärivuorokautiseen tuotantoon, jotta tehtaat saavat linjalta ulos riittävästi uusia iPhone-puhelimia joulumyyntiin, kertoo Nikkei Asia artikkelissaan.

Kokoonpanolinjat pysähtyivät

Mutta tänä vuonna kaikki oli toisin: työntekijät lähetettiin loman viettoon eikä ylitöitä ollut tarjolla. Ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen iPhone- ja iPad-kokoonpanolinjat pysähtyivät useiksi päiviksi. Syynä olivat toimitusketjun ongelmat ja energiansäännöstely Kiinassa.

Koska mikrosiruja ja muita komponentteja oli rajallisesti saatavilla, ei sopimusvalmistajilla ollut mitään syytä pitää työntekijöitä ylitöissä ja maksaa ylityökorvauksia pyhäpäivien ajalta, kertoi eräs hankintapuolen ihminen Nikkei Asialle. Hänen mukaansa tällaista ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin.

Tuotanto laahaa jäljessä

Applen syyskuussa 2021 julkistamien iPhone 13 –sarjan ja uusien iPad-laitteiden tuotanto on miljoonia yksiköitä jäljessä tuotantotavoitteitasta. Apple häviää tilanteen takia miljardeja dollareita. Monissa maissa joulumyynti on jo menetetty, koska Applen uutuustuotteita ei saada ajoissa kauppoihin.

Monet kulutuselektroniikan valmistajat ihailevat ja kadehtivat Appleä, jolla on ylivertaiset muskelit hankinnan puolella (toim.huom. Nokia oli vastaavassa tilanteessa 1990-luvun lopulla, jolloin allekirjoittanut itsekin myi Nokialle mikroprosessoreita ja muita komponentteja AMD:llä).

Ja komponentteja Applella kuluu paljon: yhtiö valmistaa yli 200 miljoonaa iPhonea, 20 miljoonaa MacBookia, 50 miljoonaa iPadiä ja yli 70 miljoonaa paria AirPod-kuulokkeita vuodessa, listaa Nikkei Asia.

Suurista volyymeistään huolimatta edes Apple ei ole välttynyt globaalien hankintaketjujen myrskyiltä tänä vuonna. Kesken kuumimman myyntisesongin, joulusta on tullut Applen painajainen.

Applen tilanne on esimerkki laajemmasta, kuluttajatuotteiden globaalien arvoketjujen myllerryksestä: tehtaiden pysäyttämiset koronan takia, logistiikkaongelmat ja energiamarkkinoiden häiriöt ovat iskeneet globaaliin tuotantomalliin, joka on pitkään toiminut modernin valmistavan teollisuuden dynamona, pohtii Nikkei Asia artikkelissaan.

Huippumallien tuotantoa priorisoitiin

Nikkei Asia on haastatellut juttuaan varten yli kahtakymmentä teollisuuden päättäjää kolmella mantereella ja selvittänyt, mitä komponentteja uusi iPhone 13 Pro Max on syönyt. Tämän salapoliisityön tuloksena Nikkei on pystynyt muodostamaan kuvan siitä, millaisia ennen näkemättömiä haasteita Apple joutuu juuri nyt kohtaamaan.

Kuva 1. iPhone 13 Pro Max –älypuhelin sisältää yli 2 000 komponenttia. (Kuva: Tetsuya Kitayama / Nikkei Asia)

Lopputuloksena on kuva elektroniikan toimitusketjusta, joka on keskellä myrskyn silmää. Ongelmien juurisyyt ovat koronaa edeltävässä ajassa – Yhdysvaltojen ja Kiinan jännitteissä kriittiseen teknologiaan liittyen, kiteyttää Nikkei Asia.

Lehden haastattelemat lähteet kertoivat iPhone 13 –tuoteperheen tuotantomäärien pudonneen 20 prosenttia alle aiempien tuotantotavoitteiden. Tämä oli tilanne vielä senkin jälkeen, kun Apple oli priorisoinut iPhone 13 –mallin tuotantoa halvempien mallien kustannuksella. Tästä kärsi muiden tuotteiden, kuten iPadien ja vanhemman sukupolven iPhone 12 – ja iPhone SE –mallien, tuotanto.

Erityisen pahasti tilanne iski iPad-tuotantoon, jonka tuotantomäärät jäivät alle puoleen suunnitellusta. Tilanne ei juurikaan parantunut marraskuussa iPadien ja vanhempien iPhone-mallien osalta, kertoo Nikkei Asia artikkelissaan. Apple ei halunnut kommentoida asiaa lehdelle.

Perhosvaikutus

Nikkei Asia esittää mielenkiintoisen analyysin iPhone-ongelmien taustoista. Lehden mukaan iPhone 13 Pro Max –älypuhelimen sisuskalut paljastavat, mistä komponenttipula johtuu.

Pullonkaulana ei ole älypuhelimen kalleimmat komponentit, kuten 45 dollarin arvoinen keskusprosessori, 5G-modeemi tai huippuluokan LED-näyttö, joka voi maksaa jopa 105 dollaria.

Suurimmat päänsäryn aiheuttajat ovat pienet komponentit, jotka ovat perinteisesti maksaneet vain muutaman sentin, ja joista tuskin kukaan oli aiemmin kiinnostunut. Esimerkkeinä tällaisista komponenteista lehti mainitsee Texas Instrumentin valmistavan virranhallintapiirin, Nexsperian transceiverit ja Broadcomin tietoliikennesirut. Näitä samoja komponentteja käytetään iPhonen ja muiden älypuhelinten ohella laajasti myös muissa tuotteissa, kuten tietokoneissa, kodinkoneissa ja autoissa, muistuttaa Nikkei Asia.

Piikiekkoja valmistavan Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku muistutti elokuussa pidetyssä, EK:n järjestämässä seminaarissa, että vaikka puolijohteiden valmistuksessa ollaan siirtymässä 5 nanometrin viivanleveyteen, ja edelleen 2 – 3 nm viivanleveyteen, niin  vanhempia 45 – 250 nm transistoreita käytetään kuitenkin edelleen runsaasti esimerkiksi kodinkoneissa ja autoissa. Koska näiden vanhojen legacy-tehtaiden tuotanto ei kasva, jaetaan tällä alueella Seikun mukaan niukkuutta.

Surkeiden sattumusten summa

Apple ja sen alihankkijat ovat kärsineet lukuisista vastoinkäymisistä. Kuukausia kestänyt koronasulku Vietnamissa vaikutti iPhonen kameramodulin tuotantoon Sharpilla, mikä viivästytti lopullista kokoonpanoa.

Koronaryppäät Malesiassa vaikuttivat useiden elektroniikkakomponenttien ja mikrosirujen tuotantoon. Malesia on keskeisessä roolissa useiden sirujen pakkaamisessa ja testauksessa, jotka ovat mikrosirujen valmistuksen viimeiset työvaiheet. Teollisuuden sähkön säännöstely Kiinassa lisäsi tuskaa entisestään, kertoo Nikkei Asia artikkelissaan.

”Vaikka sinulla olisi 99 % tuotteen komponenteista olemassa, jos muutama komponentti puuttuu, ei tuotetta voi valmistaa”, totesi lehden haastattelema Applen alihankkijan edustaja.

Kuva 2. Nikkei Asia on tehnyt hienon komponenttitason analyysin iPhone 13 Pro Max -älypuhelimen toimitusvaikeuksien taustoista. (Lähde: Nikkei Asia)

Muutkin elektroniikkavalmistajat pulassa

Toimitusongelmat iskevät vieläkin kovemmin moniin muihin elektroniikkayhtiöihin, muistuttaa Nikkei Asia. Vaikeuksia on myös muilla älypuhelinvalmistajilla, kuten Samsung Electronicsilla, Xiaomilla ja Oppolla, sekä pc-valmistajilla, kuten HP, Dell ja Acer.

Pelikonsolien valmistajista Sony ja Nintendo kärsivät komponenttipulasta, samoin kodinkoneiden valmistajat Dyson ja LG Electronics, listaa lehti.

Sirupula on aiheuttanut ongelmia joka puolella globaalia valmistavaa teollisuutta, autoteollisuuden lean-toimitusketjuista puolustusteollisuuden kalustoon. Teollisuustuotannon häiriöt ovat vaikuttaneet talouskasvuun samalla kun pula tuotteista on kiihdyttänyt inflaatiota monissa maissa, kertoo Nikkei Asia.

Lehden haastatteleman, pc-valmistaja Acerin toimitusjohtajan Jason Chenin mukaan mitään vastaavaa ei ole koskaan alalla nähty: ”It’s not enough to have experience of working for decades in the industry. No one has had this experience before. None of us know how to handle such complicated challenges properly.”

Kuva 3. Apple on vain jäävuoren huippu – kaikilla muillakin elektroniikkavalmistajilla on vaikeuksia. (Lähde: Nikkei Asia)

Uusi vuosi, samat ongelmat?

Monille Applen alihankkijoille kulunut vuosi on ollut taloudellisesti haastava, kertoo Nikkei Asia. Pegatron, joka kokoaa iPhone-älypuhelimia, kertoi tuloksensa pudonneen 60 prosenttia heinä-syyskuussa 2021 edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pegatronin toimitusjohtajan mukaan toimitusketju on vahvasti Vietnamin ja Malesian varassa, joten tuotannon häiriintyminen näissä maissa aiheutti huomattavaa vahinkoa.

Taiwanilainen Foxconn, joka on suurin iPhone-puhelimien kokoonpanija ja maailman suurin sopimusvalmistaja, raportoi heinä-syyskuussa vahvan tuloksen, mutta varoitti samalla, että vuoden 2022 tilannetta on vaikea ennakoida. Yhtiö nosti riskitekijöinä esille sitkeän sirupulan, inflaation ja geopoliittisen tilanteen.

Toim.huom. Nikkei Asian analyysi iPhonen tuotantovaikeuksien taustoista on hienosti koottu. Alkuperäinen artikkeli on erittäin laaja, joten yllä olevaan juttuun on poimittu vain muutamia kohtia artikkelista. Kannattaa lukea koko Nikkei Asian alkuperäinen artikkeli.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 10.12.2021)

Lähteet:

  • Apple’s nightmare before Christmas: Supply chain crisis delays gift deliveries. Nikkei Asia, 8 Dec 2021.

Lisää aiheesta:

 

Money talks: Nvidia iskee pöytään 1,6 miljardia dollaria varmistaakseen mikrosirujen saannin keskellä sirupulaa

 

Globaali sirupula pahenee

 

Kiinan päästöleikkauksista aiheutuvat sähkökatkot iskevät puolijohdeteollisuuteen ja globaaleihin toimitusketjuihin

 

Maailmanlaajuinen sirupula iskee seuraavaksi älypuhelinmarkkinoille