Saammeko esitellä Daisyn. Daisy on 10 metriä pitkä ja sillä on viisi kättä. Daisy osaa purkaa kaikki 15 eri iPhone-mallia 200 puhelimen tuntivauhdilla. Daisy poistaa näytön, akun, ruuvit, anturit, piirikortin ja laturin jättäen jäljelle vain alumiinikuoren.

Apple on perinteisesti kertonut varsin niukasti puuhistaan. Sama linja pätee myös yhtiön kierrätysratkaisuihin. Daisy esiteltiin viime vuonna lehdistötiedotteen ja videon muodossa. Tämän vuoden huhtikuussa Apple kutsui tutkijoita, kierrättäjiä ja muita yrityksiä yhtiön Material Recovery Labiin katsomaan, miten Daisy toimii käytännössä.

Applen mukaan Daisy on osa yhtiön julkistamaa tavoitetta, että kaikki Applen tuotteet tehdään tulevaisuudessa kierrätysmateriaalista. Applen mukaan tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii aikaa ja paljon innovaatioita. Yhtiö uskoo, että heidän kokemuksensa kierrätykseen tulevien laitteiden purkamisen automatisoinnista auttavat myös muita toimijoita taklaamaan globaalia elektroniikkaromun kierrätyshaastetta.

Kuva 1. Kierrätysrobotti Daisy työskentelee Applen Material Recovery Labissa Austinissa, Teksasissa (kuva: Apple)

Lisää aiheesta: 

  • Apple is opening up its world of iPhone recycling. CNET, 22.4.2019.
  • Apple expands global recycling programs, announces new Material Recovery Lab in AustinTechcrunch, 18.4.2019.
  • Apple adds Earth Day donations to trade-in and recycling program. Apple, 19.4.2018.