Apple kertoi tällä viikolla, että yhtiö aikoo käyttää iPhonen tärkeissä komponenteissa kierrätettyjä harvinaisia maametalleja. Kierrätysmateriaalia puhelimiin otetaan talteen teollisuuden valmistusprosessien sivuvirroista. Kierrätetyt harvinaiset maametallit eivät siis alkuvaiheessa tule käytetyistä iPhone-puhelimista. Yhtiö tutkii myös, miten perinteisen kierrätysteollisuuden prosesseista saataisiin harvinaiset maametallit talteen.
Amerikkalaisjätti aikoo käyttää kierrätettyjä harvinaisia maametalleja ”Taptic Engine” –osan valmistuksessa, kertoo Reuters. Kyseisen osan avulla iPhonen näyttö pystyy matkimaan fyysisiä näppäimiä. Tähän yhteen osaa kuluu noin neljäsosa iPhone-puhelimiin käytettävistä harvinaisista maametalleista.
Kierrätys parantaa resilienssiä
Kuten kriittisetmateriaalit.fi-sivustolla on laajasti uutisoitu, harvinaisten maametallien 17 mineraalin ryhmä on joutunut myrskynsilmään Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodassa. Näitä materiaaleja käytetään mm. asejärjestelmissä ja kulutuselektroniikassa.
Harvinaisten maametallien tuotanto maailmassa on vahvasti Kiinan käsissä. Kiina on antanut ymmärtää, että se on valmis rajoittamaan harvinaisten maametallien myyntiä Yhdysvaltoihin, kuten se teki Japanin kanssa poliittisen selkkauksen takia vuonna 2010.
Kuva 1.Kiinan dominoi harvinaisten maametallien tuotantoa globaalisti, mutta vaihtoehtoja alkaa löytyä (Lähde: Statista, 2019)
Applen edustajan mukaan yhtiön päätös hyödyntää kierrätettyjä harvinaisia maametalleja ei liity Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistaan, kertoo Reuters. Yhtiö myöntää kuitenkin, että kierrätysmateriaalin käyttö auttaisi varmistamaan näiden kriittisten materiaalien saatavuutta.
Kaikki voittavat
Applen mukaan kierrätettyjen harvinaisten maametallien käyttö on yksi niistä asioista, joissa sekä ympäristö että liiketoiminta hyötyvät: ”What is good for the planet is really good for the business at the same time”, kuvailee Applen edustaja tätä win-win-tilannetta Reutersin haastattelussa. Myös jatkuvuudenhallinta on tärkeä näkökulma:
”One of the things we talk about a lot internally, just in general, is how much more resilient this makes our supply chain.” Lisa Jackson, VP of Environment, Policy and Social Initiatives, Apple.
Kierrätysmateriaali teollisuuden prosesseista
Harvinaisia maametalleja käytetään kulutuselektroniikassa esimerkiksi pienissä kaiuttimissa ja toimilaitteissa. Osat ovat niin pieniä, että niiden kerääminen on hankalaa ja kallista.
Alkuun Apple aikoo käyttää ulkopuolisen toimittajan kierrättämiä harvinaisia maametalleja. Kierrätysmateriaali ei siis tule käytetyistä iPhone-puhelimista. Apple ei halunnut kertoa Reutersille toimittajan nimeä, tai mistä tuotteista harvinaiset maametallit on kierrätetty. Sen verran Apple paljastaa, että kierrätetyt harvinaiset maametallit ovat peräisin teollisista valmistusprosesseista, eivät siis kierrätykseen päätyneestä kulutuselektroniikasta.
Apple myy vuosittain tyypillisesti kymmeniä miljoonia iPhone-puhelimia, mikä auttaa tekemään kierrätysmateriaalin hyödyntämisestä taloudellisesti kannattavaa. Yhtiö kertoo tavallaan luoneensa markkinat innovaattorille, joka keksi tavan kierrättää harvinaisia maametalleja.
Paljon tutkimusta kierrätykseen liittyen
Apple pyrkii yleensä käyttämään uudelleen vanhojen laitteiden osia. Esimerkiksi puhelimien vaihtokampanjoista palautuneiden käytettyjen puhelinten alumiini sulatetaan ja käytetään uusien MacBook Air –tietokoneiden valmistukseen. Aiemmin yhtiö on kertonut, että robotin avulla purettujen iPhone-puhelinten akuista talteenotettu koboltti käytetään uusien iPhonen akkujen valmistukseen.
Apple testaa parhaillaan erilaisia tapoja ottaa talteen harvinaiset maametallit iPhone-puhelimista. Ratkaisu perustuu robottiin, joka pystyy irrottamaan pienen pieniä osia ja lajittelemaan niitä keräilyastioihin.
Keväällä esittelimme kriittisetmateriaalit.fi-sivustolla Applen kierrätysrobotti Daisyn. Daisy osaa purkaa kaikki 15 eri iPhone-mallia 200 puhelimen tuntivauhdilla. Robotti poistaa näytön, akun, ruuvit, anturit, piirikortin ja laturin jättäen jäljelle vain alumiinikuoren. Daisy esiteltiin vuonna 2018 lehdistötiedotteen ja videon muodossa. Tämän vuoden huhtikuussa Apple kutsui tutkijoita, kierrättäjiä ja muita yrityksiä yhtiön Material Recovery Labiin katsomaan, miten Daisy toimii käytännössä.
Applen mukaan Daisy on osa yhtiön julkistamaa tavoitetta, että kaikki Applen tuotteet tehdään tulevaisuudessa kierrätysmateriaalista. Applen mukaan tämän tavoitteen saavuttaminen vaatii aikaa ja paljon innovaatioita. Yhtiö uskoo, että heidän kokemuksensa kierrätykseen tulevien laitteiden purkamisen automatisoinnista auttavat myös muita toimijoita taklaamaan globaalia elektroniikkaromun kierrätyshaastetta.
Kuva 2. Kierrätysrobotti Daisy työskentelee Applen Material Recovery Labissa Austinissa, Teksasissa (kuva: Apple)
Yhtiö tutkii myös, miten nykyisin käytössä olevia kierrätysoperaattoreiden murskaus- ja lajittelulinjoja voisi kehittää niin, että harvinaiset maametallit saataisiin talteen. Applen edustajan mukaan yhtiö on valmis jakamaan tätä tietoa perinteisten kierrätysoperaattoreiden kanssa.
Lähteet:
- Apple taps recycled rare earth elements for iPhone parts. Reuters, September 18, 2019.
- Apple is opening up its world of iPhone recycling. CNET, 22.4.2019.
- Apple expands global recycling programs, announces new Material Recovery Lab in Austin. Techcrunch, 18.4.2019.
- Apple adds Earth Day donations to trade-in and recycling program. Apple, 19.4.2018.
- China’s rare earth monopoly is diminishing. Statista, 2019.
Lisää aiheesta:
- Arvometalleja ilman louhimista – elektroniikkaromusta kultakaivos. YLE, 7.2.2018-
Korkea aika saada harvinaisten maametallien kierrätys käyntiin
Pentagon kartoittaa kauppasodan varjossa harvinaisten maametallien tuotantoa Yhdysvalloissa
Harvinaisten maametallien patenttisalkku kertoo Kiinan herruudesta
About the author