Benchmark Mineral Intelligencen Afrikka-päivä helmikuun ensimmäisellä viikolla oli oiva katsaus Afrikan tilanteeseen ja afrikkalaisten näkemyksiin siitä, mikä Afrikan rooli on nyt ja mikä sen pitäisi olla tulevaisuudessa osana globaalia raaka-aine-, akku- ja sähköautomaailmaa. Viesti oli selvä: Afrikka haluaa olla enemmän kuin vain raaka-ainetoimittaja maailman akku- ja sähköautovalmistajille. Mutta onko Afrikka myynyt jo sielunsa – ja raaka-aineensa – Kiinalle?

Webinaarissa puhunut Megamillion-hankkeen perustaja ja toimitusjohtaja Nechan Naicker harmitteli esityksessään, että Afrikka esitetään yleensä synkkänä maanosana, josta tulee vain huonoja uutisia.

Yhdessä asiassa Afrikka on kyllä pimeä maanosa, nimittäin luotettavan ja kohtuuhintaisen energian saannissa. Naickerin mukaan Saharan eteläpuolisen noin 600 miljoonan ihmisen väestöstä 70 % elää ilman sähköä. Sähkö onkin keskeinen muuttuja Afrikan kehityksen kannalta.

Kuva 1. Afrikasta puuttuu luotettavaa ja kohtuuhintaista sähköenergiaa.(Kuva: Nechan Naicker, Megamillion, Benchmark’s Africa Day 4.2.2021)

Huolestuttava piirre Afrikan kehityksessä on se, että ainoana alueena maailmassa Afrikassa erittäin köyhien ihmisten määrä kasvaa eikä pienene.  Maailmanpankin arvion mukaan 413 miljoonaa ihmistä Afrikassa elää äärimmäisen köyhissä olosuhteissa. Tämä edustaa yli puolta tämän väestöryhmän kokonaismäärästä maailmassa.

Raaka-aineet heikoin lenkki

Mutta Afrikalla on jotain arvokasta, joka voisi kääntää maanosan kehityksen positiivisempaan suuntaan. Naicker muistutti, että kehittymässä oleva akku- ja sähköautoteollisuus tarvitsee neljää asiaa:

  1. Teknologia: keksinnöt, patentit, menetelmät
  2. Henkinen pääoma: tietoa, osaamista, kokemusta, henkilöresursseja
  3. Infra: Tuotantolaitoksia, koneita, laitteita, energiaa ja logistiikka
  4. Toimitusketju: akkumineraalit, akkukemikaalit, muut materiaalit

Ketju on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki, muistutti Naicker. Hänen mukaansa teknologiaa, osaamista ja infraa voi kehittää, mutta raaka-aineita joko on tai ei ole. Afrikalla on jotain, mitä maailma tarvitsee – paljon akkumineraaleja (ks. kuva 2 alla).

Kuva 2. Afrikasta löytyy lähes kaikkea mitä akuissa ja sähköautoissa tarvitaan. (Kuva: Nechan Naicker, Megamillion, Benchmark’s Africa Day 4.2.2021)

Africa Mining Vision

Kuten monet muut alueet maailmassa, Afrikka on herännyt siihen, että se ei halua olla vain raaka-aineiden tuottaja.

Afrikan unionin helmikuussa 2009 vahvistama African Mining Vision –ohjelma haluaa kasvattaa maanosan raaka-aineistaan saamaa lisäarvoa, valjastaa mineraalivarannot edistämään alueen kehitystä sekä tehdä alueesta taloudellisesti resilientin, monimuotoisen ja kilpailukykyisen.

The Megamillion Group: Africa First

Benchmark Mineral Intelligencen Afrikka-päivässä puhuneen Nechan Naickerin edustama Megamillion Group on mielenkiintoinen hanke. Yhtiölle Afrikka on ykkönen: “The Megamillion Group of Companies is dedicated to using Africa’s rich battery mineral resources for Africa’s benefit first”, julistaa yhtiö kotisivuillaan.

Megamillion pyrkii pääsemään mukaan litiumioniakkujen arvoketjun kaikkiin vaiheisiin raaka-aneista akkukemikaaleihin, akkukennoista akkupaketteihin ja akkujen kierrätykseen (ks. kuva 3 alla). Visio on kunnianhimoinen. Yhtiö on uusi tuttavuus, mutta ilmeisesti kuitenkin sen verran vakavasti otettava toimija, että Benchmark Mineral Intelligence kutsui yhtiön puhumaan Afrikka-webinaariinsa.

Kuva 3. Megamillion haluaa päästä mukaan akkuarvoketjun kaikkiin vaiheisiin. (Kuva: Nechan Naicker, Megamillion, Benchmark’s Africa Day 4.2.2021)

Toim.huom. The Megamillion Holdings Company (TMHC) on kunnianhimoinen visio. Ajatus saada Afrikan maille isompi siivu kasvavasta akku- ja sähköautokakusta saa varmasti sympatioita ja kannatusta niin Afrikassa kuin Afrikan ulkopuolellakin. Myös tavoite tuottaa kestävästi riittävä määrä energiaa Afrikan väestölle on myös hieno ja tärkeä. Afrikan luonnonvaroja perinteisesti varsin häikäilemättömästi hyödyntäneiden länsimaisten toimijoiden – ja nykymaailmassa kiinalaisten toimijoiden – on syytä seurata herkällä korvalla näitä “Africa First” -vaatimuksia. Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, miksi kobolttia Kongossa tuottavan Glencoren puheenvuorossa korostettiin kaivosalan vastuullisuutta ehtona sille, että kaivostoimintaa voidaan esimerkiksi Kongossa jatkaa. Vastuullisuuteen kuuluu myös se, että kaivosyhtiötä kiinnostaa, miten paikalliset työtekijät pärjäävät taloudellisesti. Nechan Naickerin visionäärinen ja jalo esitys herätti lähinnä kysymyksen, miten Kiina istuu tähän Africa First -visioon: Kiina on shoppaillut ahkerasti eri puolilla Afrikkaa ja sillä on sormensa pelissä jo aika monessa Naickerin kartalla näkyvässä raaka-ainelähteessä Madagascarin grafiitista ja Kongon kobolttiin. Valitettavasti todennäköisin visio Afrikalle on “China First”. Euroopan unioni taitaa olla Afrikan strategiansa kanssa pahasti jäljessä.

(Julkaistu 8.2.2021)

Lähteet:

  • Benchmark’s Africa Day, 4 Feb 2021. Webinaari, Benchmark Mineral Intelligence.

Lisää aiheesta:

  • Kiina pelaa Afrikan tähteä eri säännöillä kuin muut länsimaat. Kriittisetmateriaalit.fi 11.1.2021.
  • Pitäisikö olla huolissaan: näin Kiina rahoittaa jättihankkeita eri puolilla maailmaa. Kriittisetmateriaalit.fi, tammikuu 2020.
  • Cobalt, Copper: China strengthens relations with DRC through debt relief and Belt and Road Initiative. Roskill, 14 Jan 2021.