ABB ja Stena Recycling haluavat uusia teollisuuden vanhat sähkömoottorit ja laittaa niiden sisältämät arvokkaat metallit uudelleen kiertoon. Energiansäästöpotentiaalia on yhtiöiden laskelmien mukaan Ruotsissa 900 tuulivoimalan verran. Uudessa yhteistyömallissa digitalisaatio, kiertotalous ja energiatehokkuus lyövät kättä. 

ABB ja Stena Recycling ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen sähkömoottoreiden kierrätyksestä, kertoo verkkolehti Recyclingnet.  Yhteistyö, joka on tärkeä askel matkalla kohti kiertotaloutta ja kestävää yhteiskuntaa, tarjoaa merkittävää potentiaalia pienentää sähkönkulutusta Ruotsin teollisuudessa.

Vanhat moottorit tuhlaavat sähköä

Vanhat heikkovirtamoottorit, jotka eivät ole energiatehokkaita, eivätkä muutenkaan mitoitettu käyttötarkoitukseensa, hukkaavat paljon energiaa. Samaan aikaan ruotsalainen teollisuus tulee tarvitsemaan entistä enemmän vihreää energiaa päästäkseen eroon fossiilisista polttoaineista pyrkiessään kohti hiilineutraalisuutta. Sähköä ei ole siis varaa tuhlata.

ABB ja Stena Recycling aikovat ratkaista tämän ongelman aloittamalla pitkäaikaisen yhteistyön, jossa ABB päivittää teollisuuden vanhat sähkömoottorit ja Stena Recycling kierrättää ne tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Jotta yritykset voivat siirtyä hiilineutraaliin tuotantoon, pitää vihreän sähkön kapasiteettia vapauttaa, linjaa ABB:n edustaja lehden artikkelissa. Yhtiön tavoitteena on auttaa teollisuutta säästämään energiaa energiatehokkaiden moottoreiden avulla. Samaan aikaan varmistetaan, että vanhat moottorit päätyvät osaksi materiaalikiertoa.

Kierrätys alkaa antureista

Ensimmäisessä vaiheessa ABB asentaa vanhoihin moottoreihin ABB Ability –anturit. Energiankulutuksen mittauksen jälkeen asiakas tekee päätöksen vanhojen moottoreiden jatkosta. Mikäli asiakas päättää uusia moottorit, saa asiakas hyvityksen vaihtaessaan vanhat sähkömoottorit uusiin, energiatehokkaisiin moottoreihin. Stena Recycling kierrättää vanhat moottorit ja hyödyntää niissä olevat metallit.

Uudelleenkäyttö ei kannata

ABB:n edustajan mukaan vanhoista moottoreista ei saada energiatehokkaita niitä päivittämällä, joten niitä ei kannata käyttää uudelleen. Paras ratkaisu on kierrättää vanhojen moottoreiden metallit mahdollisimmat ympäristöystävällisesti ja käyttää niitä uusien tuotteiden valmistukseen. ABB:n mukaan nyt solmittu sopimus nivoo yhteen digitalisaation ja tärkeät kestävän kehityksen tavoitteet.

Kun alumiini, kupari ja rauta kierrätetään, tarkoittaa se 75 – 95 prosentin energiasäästöä verrattuna uusien metallien tuottamiseen. Metallien kierrätys pyritään hoitamaan mahdollisimman paikallisesti, mikä osaltaan vähentää ympäristörasitusta.

Positiivisten energia- ja ympäristövaikutusten ohella ABB:n ja Stena Recyclingin yhteistyömalli auttaa myös varmistamaan, että vanhat moottorit eivät päädy jatkamaan elämäänsä – ja energian tuhlausta – jossain toisessa maassa.

Huima säästöpotentiaali

Stena Recyclingin edustajan mukaan nyt julkistettu yhteistyö on erinomainen ratkaisu ympäristön kannalta: käyttöikänsä päähän tulleet sähkömoottorit kierrätetään ympäristöystävällisesti ja samalla energiatehokkaat, modernit moottorit tuovat ruotsalaiselle teollisuudelle energiasäästöä.  Yhtiöiden laskelmien mukaan säästöpotentiaali on jopa neljä terawattituntia, joka vastaa 900 tuulivoimalan energiatuotantoa.

Toim.huom. ABB:n ja Stenan sopimus sähkömoottoreiden kierrätyksestä on peräisin ”Circular Initiative” aloitteesta. Tämä yhteistyöalusta lanseerattiin keväällä tavoitteena synnyttää konkreettisia materiaalivirtojen kierrätysratkaisuja Ruotsin teollisuudessa. Suomeenkin tarvittaisiin samantyyppinen aloite. 

Lähteet:

  • ABB och Stena i miljösmart återvinningssamarbete. Recyclingnet.se, 5.12.2019.
  • ABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbete. ABB, 5.12.2019.