Paljonko akkumateriaalien globaalien markkinoiden arvon ennustetaan olevan vuonna 2025?  Mikä osuus akkujen materiaaleista saadaan kierrätyksen kautta vuonna 2030? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus tältä 10 kohdan listalta litiumioniakkujen materiaaleista.

 

Fakta 1. Globaalien akkumateriaalien markkinoiden arvo vuonna 2018 oli 19 miljardia dollaria (2,6-kertainen kasvu vuodesta 2015) ja sen on ennustettu kasvavan 13% vuosivauhdilla seuraavan seitsemän vuoden ajan ollen 43 miljardia dollaria vuonna 2025.

Fakta 2.  Vuoteen 2030 mennessä kierrätys pystyy tuottamaan 7 % akkujen raaka-ainetarpeesta.

Fakta 3. Grafiitti on säilyttänyt asemansa keskeisenä anodimateriaalina siitä saakka, kun Sony aikanaan kaupallisti litiumakut. Muut materiaalit, kuten katodimateriaalit, separaattorit jne. ovat muuttuneet paljon vuosien varrella.

Fakta 4. Akkulaatuisen luonnongrafiitin puhtauden pitää olla yli 99,5%.

Fakta 5. Synteettistä grafiittia valmistetaan lämmittämällä hiiliprekursoreita yli 2 800 C lämmössä – parasta varmistaa, että edullista (ja päästötöntä) energiaa on runsaasti saatavilla.

Fakta 6. Synteettinen grafiitti maksaa noin kaksi kertaa enemmän kun luonnongrafiitti. Sitä tarvitaan mahdollistamaan akkujen pikalataus ja se myös turpoaa vähemmän kuin luonnongrafiitti.

Fakta 7. Grafiitin hinta on alhaalla, koska sen kulutus on sidottu ensisijaisesti globaaleihin teräsmarkkinoihin, jotka ovat koronan jäljiltä heikossa hapessa.

Fakta 8. Koboltti on kupari- ja nikkelikaivosten sivutuote. Noin 70 % maailman koboltista tuotetaan Kongon demokraattisessa tasavallassa (tilanne 2019).

Fakta 9. Elektrolyytin määrä yksittäisessä kennossa vähenee, koska katodi- ja anodimateriaalien määrä kasvaa, jotta yksittäisen kennon kapasiteetti kasvaa.

Fakta 10. Märkien ja kuivien separaattoreiden suhteen odotetaan muuttuvan vuoden 2019 62/38-suhteesta 72/28-suhteeseen vuoteen 2025 mennessä.

 

Kuva 1. Litiumioniakkujen tärkeimpiä materiaalien toimittajia. (Lähde: Andy Lee, 2020)

 

 

(Julkaistu 25.9.2020)

Lähde: Andy Lee

 

Lisää aiheesta:

 

Grafiittia Norjasta

Grafiitilla iso rooli ilmastotalkoissa

Afrikan grafiitti houkuttelee kiinalaisia